Mihai Băcescu

Academicianul Mihai Băcescu s-a născut la Broșteni, la 28 martie 1908.

A cunoscut de mic greutățile vieții, după ce a rămas orfan de ambii părinți la numai 4 ani, fiind crescut de rudele din partea mamei.

A urmat cursurile gimnaziale la Fălticeni. Între anii 1921-1922 și-a continuat studiile la Liceul „Nicu Gane”, avându-l ca mentor pe profesorul Vasile Ciurea.

În 1928 reușește, cu bursă, la Facultatea de Științele Naturii din Iași.

Viața l-a situat în preajma unor mari personalități, care l-au înțeles și i-au apreciat pasiunea pentru cunoașterea mării: Ion Borcea, Grigore Antipa, Paul Bujor, Emil Racoviță.

Numele lui Mihai Băcescu este legat de școala românească de oceanologie biologică și ecologie marină, ale căror fandator este.

La recomandarea savantului Grigore Antipa, în anul 1940, a fost numit șef de secție la Muzeul Național de Istorie Naturală din București, iar la 5 februarie 1946 a devenit director adjunct al acestei instituții.

Pentru meritele sale a primit invitația de a participa la mai multe expediții oceanice, încheiate cu importante colecții de animale marine aduse și cercetate în țară, între altele descriind peste 300 de specii noi pentru știință.

Despre activitatea publicistică a academicianului Băcescu este suficient să amintim că s-au tipărit aproape 500 de lucrări științifice, cărți, articole de muzeologie, oceanologie, ecologie, etnozoologie.

Ca muzeolog, între anii 1944-1948 a deținut funcții de conducere la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, preluând și îmbunătățind ideile predecesorilor săi cu privire la rolul muzeelor în viața științifică și culturală.

În anul 1982 a înființat la Fălticeni un Muzeu de Științele naturii. Din anul 1993 muzeul a primit numele ctitorului său.

MihaiBacescu

Lasă un comentariu

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close